Astro Bültenimizin Uzay Kampı Türkiye web sayfası üzerinden ilk online versiyonuyla sizlerle birlikteyiz. Yeni bir uzay teleskobunun etkinleştirilmesi, bir gök taşının bir uzay aracıyla yörüngesinden çıkarılması ve metal açısından zengin bir gök taşının keşfedilmesi; bunların hepsi ve daha fazlasının 2022 yılında yapılması bekleniyor...

1- James Webb Uzay Teleskobu

2018'den beri tüm uzay kaşifleri James Webb Uzay Teleskobunun (JWST) fırlatılmasını bekliyordu. Teleskop hakkında birçok yeni gelişmeler yaşansa da ne yazık ki fırlatma tarihi sürekli ertelendi. Ancak geçen yıl sonunda JWST uzaya fırlatıldı. Bu uzay teleskobu, Hubble Uzay Teleskobu'nun aynasından önemli ölçüde daha büyük bir toplama alanı sağlayacak olan yaklaşık 6,5 metre çapında bir birincil aynaya sahiptir. Hubble, 2,4 metre çapında çok daha küçük bir aynaya sahiptir ve buna karşılık gelen ışık toplama alanı 4,5 m2'dir. Bu durum Webb'e Hubble'dan yaklaşık 6.25 kat daha fazla ışık toplama alanı sağlar! NASA, 2022 yılının Haziran ayında JWST'den ilk görüntülerin geleceğini bildirdi. Bizler de bu görüntüleri görmek için sabırsızlanıyoruz!

2- Psyche Görevi

Bir başka şaşırtıcı görev Jet İtki Laboratuvarı'nın (JPL) hazırladığı Psyche Görevi.

Psyche Görevi’nin 1 Ağustos 2022’de fırlatılacağı duyuruldu.

Bu görev, asteroit kuşağındaki yörüngesinde dolanan Psyche adlı metal açısından zengin gök taşlarından birine yapılacak. Neden bu gök taşı seçildi acaba diye sorabilirsiniz. Psyche, tamamlanamamış bir gezegenin nikel-demir çekirdeğini andırıyor. Bu durum Psyche'nin güneş sisteminin ilk dönemleri hakkında sırlara sahip olabileceği ve daha önce keşfedilmemiş gezegen oluşumlarının yapı taşlarını anlayabileceğimiz anlamına geliyor.

3- Uzayda DART!

Bir nevi gezegen savunma teknolojisi testi olan Çift Asteroit Yönlendirme Testi görevi ya da DART için kullanılacak uzay aracı, görev sırasında rotasını değiştirmek için bir gök taşına çarpacaktır. Görev sayesinde, Dünya'ya tehlikeli bir gök taşının çarpmasını nasıl önleyebileceğimizi test etme şansımız olacak. Bu görev sırasında Dimorphos adlı gök taşı hedef olarak kullanılacaktır. DART uzay aracının 26 Eylül 2022'de Dimorphos'a çarpması beklenmektedir.

4- Venüs’e Üç Yeni Görev

Venüs için 2022 yılında NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 3 yeni görev geliştirilecek.

ESA'nın EnVision isimli aracı, tarihini anlamak için Venüs'ün gözlemlerini yapacak.

Öte yandan NASA'nın DAVINCI+ (Derin Atmosfer Venüs Asil Gazlar, Kimya ve Görüntüleme Araştırması) isimli atmosferik giriş sondası, Venüs atmosferinin doğrudan ölçümlerini sağlayacak. 

Ayrıca VERITAS (Venüs Emisivite, Radyo Bilimi, InSAR, Topografi ve Spektroskopi) Venüs'ün küresel topografya verilerini üretecek. Bu görevlerle insanlık, Venüs'ün şimdiye kadarki en kapsamlı araştırmasını yapacak.

Davinci+ görevi 2029 yılına, EnVision ve VERITAS görevleri ise 2030’lu yıllara ertelendi.

5- Jüpiter’in Buzlu Uydularına Yeni Görev

JUICE - Jüpiter buzlu uydular kaşifi, ESA'nın Kozmik Görüş 2015-2025 programı dahilindeki en büyük görevlerden biri olacak. Görev, gaz devi Jüpiter'i ve onun en büyük uyduları olan Europa, Ganymede ve Callisto'yu gözlemlemek için planlanıyor. Bu görevle bilim insanları, Jüpiter'in buzlu uydularındaki koşulları karakterize edebilecek ve okyanus içeren üç uydu olan Ganymede, Europa ve Callisto'da yaşanabilir ortamlar arayacaklar.

6-Mars’ta Yeni Tekerler

ExoMars 2022 Yüzey Aracı ve Yüzey Platformu, Mars'ta bir yaşam olup olmadığını anlamak için tasarlandı. ESA ve Roscosmos tarafından ortaklaşa yürütülen görevde NASA, yüzey aracı üzerinde bulunacak olan astrobiyoloji aracına kritik ekipmanlar sağlayarak göreve katılıyor. ExoMars gezgini ve yüzey platformunun Ağustos ve Ekim 2022 arasında Mars'a fırlatılması planlanıyor.

7-Mars’taki Mihenk Taşları ve 10 Yıl

Mars'ta ilk geziciye sahip olmak çok uzun zaman aldı. Sojourner ve ana gemisi Pathfinder 25 yıl önce 4 Temmuz 1997'de Mars yüzeyine inişlerini gerçekleştirdi. İnsanoğlu 1997 yılındaki inişten bu yana Mars'ta tekerleklere sahip araçlarla veri topladı ve yeni görevler ile birlikte veri toplamaya devam ediyor. Bunun bir parçası olarak Curiosity yüzey aracı 2012 yılında Mars yüzeyine inmişti. 2022 yılı aynı zamanda bu muhteşem inişin 10. yıl dönümü olacak. Pathfinder ve Sojourner'ın aksine, Curiosity gezgini hala işlevsel ve insan keşfi için veri toplamaya devam ediyor.

8- Güneş’e Dokunmak... Bu Defa Daha Yakından!

Geçen yıl, NASA'nın Parker Güneş Sondası Güneş'in koronasından geçerek güneşin manyetik alanını öğrenmiş ve parçacıklardan örnekler toplamıştı. Parker, Güneş'e en yakın geçişini 25 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirdi. Uzay aracı Güneş'e çok yakın olduğu için endişelenmenize gerek yok çünkü en yakın karşılaşmada Parker Güneş Sondası'nın ısı kalkanı sıcaklığı 1377 santigrat dereceye ulaşsa dahi içindeki aletler oda sıcaklığındaki kadar soğuk kalır.

9-Ay’a Gidecek Özel Şirketler

Ay'daki son insan varlığı 1972'de iki Apollo astronotu ile olmuştu. Artemis Programı ile gelecekte insanlık bu sefer kalıcı yerleşim için yine Ay'a gitmeyi planlıyor. NASA bunun için büyük bir kampanya yürütmüş ve birçok şirketi Ay'da bazı özel nesneleri inşa etmeye davet etmişti. NASA'nın Ticari Ay Yükü Hizmetleri'nin (CLPS) bir parçası olarak programa katılan Astrobotic ve Intuitive Machines adlı iki şirket, Ay'a bazı bilimsel araçları göndermek için 2022 yılı içerisinde bazı fırlatmalar yapacağını açıkladı.

10-Işık İle İletişim

FEP ve PSSP uzaktan eğitim programlarımızın, Uzayda Yaşama ve Çalışma projesinde optik iletişimi birçok kez dile getirmiştik. Bu yıl Psyche misyonuyla birlikte Derin Uzay Optik İletişim (DSOC) sistemleri de uzaya fırlatılacak. Bu sayede gönderilen uzay araçlarıyla daha hızlı iletişim kuracağız ve daha büyük miktarda veri alıp gönderebileceğiz.

Bütün bu uzay çalışmalarının yalnızca 1 yıl içerisinde gerçekleşmesi planlanıyor. Peki sizce uzay alanında gelecek 10 yılda insanlığı neler bekliyor?

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

15.12.2023
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler? Uzay ortamı insanlar için tehlikeli midir? Bu yazımızda astronot kıyafetlerini inceledik.

13.09.2020
BU YAZ UZAYI KEŞFEDİN!
Üste Çık