Bundan tam 55 yıl önce Ay’a ilk adımı atan Neil Armstrong’un sözleri, evrene insanlığın muhteşem başarısını duyuruyordu: Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım…

12 Eylül 1962 günü Teksas’taki Rice Üniversitesi stadyumunda dönemin Amerikan başkanı John F. Kennedy’nin şu sözleri sonraki 10 yıla damgasını vuracak ve insanoğlu ilk defa Ay yüzeyine ayak basacaktı: “Önümüzdeki on yıl içinde Ay'a gitmeyi ve diğer şeyleri yapmayı seçtik. Bunu kolay olduğu için değil, tam tersine zor olduğu için seçtik.”

Bu konuşma bir çok açıdan uzay alanındaki atılımların batı kanadını oluşturmaya başlamıştı. Doğuda ise Sovyetler Birliği, konuşmadan 1 yıl öncesinde uzaydaki ilk insan olan Yuri Gagarin’i uzaya göndermiş ve uzay yarışında öne geçmişti. Hızlıca konu üzerine çalışmalar yapılmaya başlandı. Fakat henüz her şey çok yeniydi. Bazı özel durumların öğrenilmesi, uzaya uygun özel giysilerin üretilmesi ve "randevulaşma" olarak adlandırılan uzay araçlarının uzay ortamında birbirleri ile kenetlebilmesi gibi durumlar adım adım öğrenilecekti. Mercury olarak adlandırılan, uzaya ilk Amerikalının götürülmesi projesinin sonuna gelinmiş, 6 Amerikalı astronot uzaya gönderilmişti. Tüm bu konuları öğrenmek, farklı keşifler yapmak ve sorunlara çözüm bulmak için yeni bir program üzerinde çalışılmaya başlandı. Programın adı “Gemini” oldu.

Mercury Program Mürettebatı

Mercury Programında tek tek uzaya gönderilen astronotlar, Gemini Programında ikili gruplar halinde ve aynı kapsül içerisinde uzaya gönderildi. Bu program sırasında araç dışı yürüyüşler, kenetlenme-ayrılma ve uzun süre uzay ortamında yaşama gibi konular üzerine deneyim kazanan NASA, programın sonuna gelindiğinde artık Ay’a gitmeye neredeyse hazırdı.

Ed White - Gemini Program - İlk Uzay Yürüyüşü Yapan Amerikalı

Apollo Programı” adını alan programda bir Alman roket mühendisi olan Werner von Braun’un etkisi inanılmaz bir şekilde hissediliyordu. Braun, çok güçlü roket motorları ve gövdeleri üzerine zaten NASA için çalışıyordu. Fakat şimdi yapacağı roketin yüksekliği 110 metre olacak, yaklaşık 4 gün sürecek bir yolculukla insanoğlunu Ay’a taşıyacaktı.

Dr. Werner von Braun - İsmail Akbay (NASA'da çalışan ilk Türk Mühendis)

Saturn roketleri olarak isimlendirilen roketler üç farklı gruptan oluşuyordu. Test uçuşları için kullanılan Saturn I, Apollo programı için Saturn I’in modifikasyonu ile elde edilen ve sonrasında Amerika'nın ilk uzay istasyonu olan Skylab’I taşıyacak olan Saturn IB ve tam 110 metre uzunluğunda olan insanoğlunu Ay’a taşıyan roket Saturn V.

Saturn V roketi

27 Ocak 1967 günü Kennedy uzay üssünde büyük bir heyecan vardı. Fırlatma rampasında duran Saturn IB roketi ve roketin üzerinde Apollo kapsülü bulunuyordu. Astronotlar 21 Şubat günü yapılması planlanan ve Apollo Programı’nın ilk görevi olacak Apollo 1 için son hazırlıklarını yapmaktaydı.

Gus Grissom, Ed White ve Roger Chaffee'den oluşan üç kişilik ekip Apollo kapsülünün içine girip çalışmalara başladılar. Fakat daha programın ilk uçuşu olacağından bazı aksaklıklar olabiliyordu. Hatta Gus Grissom, mikrofondan kaynaklanan bir arızadan dolayı yer kontroldeki arkadaşlarına “Daha birkaç bina ötedeki kişilerle konuşamazken Ay’a nasıl gideceğiz?” diye hayıflanmıştı. Birkaç dakika sonra çok daha büyük bir problem onları bekliyordu.

Kapsül, henüz gerçek görevde olmadığından normalde karıştırılması gereken hava tamamen oksijen olarak kapsül içerisine basılmıştı. Oksijenin yakıcı özelliği Apollo 1 kapsülünün içerisindeki minicik bir kıvılcımın yangına dönüşmesine sebep oldu. Yardıma koşmaya çalışanlar olsa da kapsülün içeriye doğru açılan kapağı, içerideki yangının oluşturduğu basınçtan dolayı açılamadı ve maalesef astronotlar hayatlarını kaybettiler.

Apollo 1 Mürettebatı - Gus Grissom, Ed White II ve Roger Chaffee

Uzay programlarının yürütücüsü Deke Slayton olay sonrasında her şeyden emin olunana kadar görevlerin insansız yapılacağını duyurdu. Sonrasında Apollo 7 görevine kadar tüm çalışmalar insansız olarak yapıldı. Apollo 7’de Dünya yörüngesinde, Apollo 8’de Ay yörüngesinde dolanan astronotlar Apollo 9’da Ay’a iniş modülünü test etti. Apollo 10’da ise Ay’a iniş dışında neredeyse her şey yapıldı fakat görev doğrultusunda Ay yüzeyine 15 kilometre kala astronotlar geri döndü.

Apollo Görev Armaları

16 Temmuz 1969 günü Neil Armstrong, Edwin Aldrin ve Michael Collins Komuta Servis Modülü’ndeki yerlerini aldılar. Saatler 13:32’yi (GMT) gösterdiğinde geri sayım tamamlandı ve 110 metrelik Saturn V roketi bütün ihtişamı ve gürültüsüyle 384.000 km uzaklıktaki hedefi için yola çıktı. 19 Temmuz’da Ay’ın yörüngesine ulaştılar. Hemen sonrasında Neil Armstrong ve Edwin Aldrin, Ay yüzeyindeki ilk insanlar olabilmek için o görevde “Eagle” olarak adlandırılan Ay’a İniş modülüne geçtiler. 20 Temmuz 1969 günü saat 20:17’de (GMT) Eagle, Ay yüzeyine inişini gerçekleştirdi.

 

Hemen ardından Ay’a ilk adımı atan Neil Armstrong’un sözleri, evrene insanoğlunun bu muhteşem başarısını duyuruyordu: "Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım…"

İnsanoğlunun gerçekleştirdiği bu büyük adımın 55. Yılı kutlu olsun.

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2025 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

03.10.2024
Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay zeka, son yıllarda hızla gelişen ve pek çok sektörde derin etkiler yaratan bir teknolojidir. İnsan hayatına etkileri açısından bakıldığında, yapay zeka birçok açıdan olumlu katkılar sunmaktadır. Yapay zeka sayesinde üretilen otomasyon sistemleri ve akıllı cihazlar, insanların günlük yaşamlarını daha kolay ve konforlu hale getirmektedir.

04.04.2024
Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Üste Çık