Bir astronotla tanışmak ister miydiniz? Uzayla ilgili en çok merak ettiğiniz soruların cevabını ilk ağızdan duymak? Bu soruya hayır demek çok zor...

ASTRONOTLA TANIŞMAK

Bir astronotla tanışmak, uzayla ilgili en çok merak ettiğiniz soruların cevabını ilk ağızdan duymak ister miydiniz? Bu yazımızda kamp programlarımızda ağırladığımız astronotlar ve bizimle paylaştıkları hakkında bilgi vereceğiz.

Uzay; insanlık tarihinden beri her yaştan insan için az ya da çok merak konusu oldu. Keşfedilmeyi bekleyen bilinmezlikler, ulaşılmış olanın ötesine gitmek, ülkeleri ve bilim insanlarını uzun yıllar sürecek çalışmalar yapmaya teşvik etti. Geçmişten günümüze uzayla ilgili yapılan çalışmalar birçok ülkenin kimi zaman rekabeti kimi zaman da iş birliğiyle hız kesmeden devam ediyor. Teknolojinin gelişmesiyle uzaktan uzağa merak ettiğimiz uzaya insanlı uçuşlar gerçekleştirildi; bilinmezlikler çözüldü,yerini daha fazla bilinmezliğe bıraktı. 

İlk insanlı uzay yolculuğu günümüzden tam 60 yıl önce 12 Nisan 1961’de Sovyet kozmonot ve pilot Yuri Gagarin’in Vostok 1 uzay aracı ile dünyanın yörüngesinde bir tur atması ile başladı. Uzay tarihinin geçmişindeki ilklerde kilometre taşları ve uzay yolculuğunun dönüm noktaları olarak Sovyetler Birliği ve ABD’nin art arda uzaya gönderdikleri uydular, 1958’de NASA’nın kurulması, 1965’te Sovyet kozmonot Alexei Leonov’un ilk uzay yürüyüşünü tamamlaması, ABD’nin insanlı uzay programları ve Ay’a ilk adımı atma hedefini söyleyebiliriz. Bir başka tarihi dönüm noktası Dünya benzeri kızıl gezegen Mars’ta yaşanabilir bir habitat yaratmak ve hatta uzay seyahatlerine başlamak olacak...

Tüm bu görevlerde yüzlerce binlerce mühendis; astronotların fiziksel olarak uzaya gidip keşif yapabilmeleri ve bu süreci tüm insanlığa yayıp kolaylaştırabilecekleri aşamaları kurmak ve daha güvenli hale getirmek için çalışıyor.

Uzay yolculuğunun insan vücuduna etkilerine baktığımızda fırlatma anında hissedilen G kuvveti, yüzdeki şişme, mide bulantısı, uykusuzluk, depresyon ve dünyaya dönüşte adaptasyon zorluğu gibi türlü türlü zorluklar karşımıza çıkıyor. Tüm bu zorluklara ve bilinmezliklere rağmen yine de astronot olmak neredeyse herkesin çocukken olmayı istediği mesleklerin arasında hep üst sıralarda oldu.

 

Peki siz uzaya gitmek ister misiniz?

 

Eğer yanıtınız evet ise ve astronot olmak gibi bir hayaliniz varsa aranan özellikleri sizler için sıralayalım.

  1. STEM alanlarında master derecesine sahip (Mühendislik, Biyoloji, Fizik, Matematik veya Bilgi Teknolojileri)
  2. En az 2 yıl profesyonel iş tecrübesine sahip olmak veya en az 1000 saatlik jet pilot uçuş tecrübesine sahip olmak
  3. Uzay ortamına adapte olmak için verilen yoğun ve zorlu fiziksel ve psikolojik eğitimleri başarıyla tamamlamak

Eğitim süresi en az 2-4 yıl gibi bir süre almakta ve bu süre içerisinde adaylar kapsamlı bir şekilde uçuş hazırlığı, acil durum, hayatta kalma, yön bulma, mekanik ve temel bilimler alanlarında uzun saatler uygulamalı ve teorik eğitimler almaktadırlar. 

 

UZAYA GİDEN ASTRONOT ve KOZMONOT MİSAFİRLERİMİZ

 

Türkiye'de tek, dünyada ikinci uzay kampı olan Uzay Kampı Türkiye’de açıldığımız günden bugüne 24 astronot ve kozmonotu programlarımızda ağırladık; katılımcılarımızla buluşturarak uzay deneyimlerini doğrudan paylaşmalarına aracı olduk. Uzay Kampı Türkiye olarak bir çok ilki başarmanın yanında bu kadar çok astronot ve kozmonotu Türkiye'ye getirip öğrencilerle bululşturan tek kurum olmanın da gururunu yaşıyoruz.

 Her bir uzay yolcusunu tanıma şansı bularak uzay deneyimlerini dinlemek ve uzaya dair merak edilen soruların cevaplarını ilk ağızdan duymak katılımcılarımız için hayat boyu unutamayacakları birer anı oldu. Hazırsanız 1999 yılından 2015 yılına kadar zamanda kısa bir yolculuk yapalım. 

 

1- Astronot Owen Garriott'un Uzay Kampı Türkiye Ziyareti

---astronot kıyafetiyle ve türk bayraklı fotografi yanyana---

Skylab Uzay İstasyonu'nda 60 gün geçiren ve Amatör Radyo Sistemini uzaya götüren ilk astronot olan bilinen Owen Garriott 1999 yılındaki ziyaretiyle Uzay Kampı’nı daha proje aşamasında ziyaret etti.

 

2- İlk 7 Amerikalı Astronottan Birisi Scott Carpenter'in Uzay Kampı Türkiye Ziyareti

--kurdela kesme töreni-- 

Tarih 12 Haziran 2000. Bizim için çok çok özel bir tarih çünkü proje aşamalarının tamamlanıp kampımızın resmi açılışının gerçekleştirildği gün.  ABD'nin 1958’lerde başlayan insanlı ilk uzay yolculuğu projesi Mercury Programı’na seçilen 7 astronottan biri olan Scott Carpenter, Uzay Kampı Türkiye Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş’nin (ESBAŞ) girişimi olarak kapılarını Türk ve dünya gençliğine açarken, açılış kurdelemizi NASA'da çalışan ilk Türk mühendis merhum İsmail Akbay ve kurucumuz merhum Kaya Tuncer ile birlikte kesti.

 

3- Sacco

4- Tıp Doktoru Astronot Drew Gaffney'in Uzay Kampı Türkiye Ziyareti

Astronotlar sadece pilotlardan değil uzayda çok önemli deneyler yapacak bilim insanları arasından da seçiliyor. Dr. F. Andrew "Drew" Gaffney de bu astronotlardan birisi. Gaffney, Uzay Taşıma Sistemi-40 uçuşu (STS 40) Uzay Laboratuvarı Yaşam Bilimleri (SLS-1) görevi için NASA Kargo Uzmanı olarak seçilmeden önce 15 yıl kalp ile ilgili araştırmalarda bulunmuş bir tıp doktoru. Dr. Gaffney, biomedikal araştırmalara adanan Haziran 1991’deki ilk Uzay Laboratuvarı görevi için uzaya giderek insanın uzay kıyafeti içindeki kalp ve dolaşım sisteminin uyumunu araştıran bir deneyde görev aldı.  SLS-1 mürettebatı, uzayda 9 gün içinde 18’den fazla deney gerçekleştirerek önceki NASA uçuşlarında elde edilen tıbbi verilerden daha fazla veriyle dünyaya geri döndü.

Astronot Dr. Andrew Gaffney Uzay Kampı Türkiye’nin,  3-9 Temmuz ve 10-16 Temmuz 2005 tarihlerinde düzenlediği Kardeş Okul Bilim Projesi Haftalarına (E-Pal  Haftaları)  Türkiye, Amerika, İsrail, Azerbeycan ve Yunanistan’dan gelen toplam 200 katılımcı ile buluşarak uzayda yaşama ve çalışma ile ilgili bilgiler verdi; katılımcıların sorularını yanıtladı

5- 2006 yılındaki ziyaretinde kendisini "dünyanın en şanslı insanlarından biriyim" diyerek anlatan Romanya'nın uzaya giden ilk kozmonotu Dumitru Dorin Prunariu küçüklük hayalini 1981 yılında Soyuz 40 görevinde yer alarak gerçekleştirmiş. Gökyüzüne ve uzaya olan merakı çocuk yaşlarda başlamış ve üniversitede uzay bilimleri okuyarak hayalini gerçekleştireceği güne hazırlanmış. “Dört sene süren eğitim aldım ve fırlatılacağımız günü sabırsızlıkla bekledim.”



6- 5 Temmuz 2007

Çocukların İlginç Soruları  En ilginç sorulardan birisi Dünya takımındaki Rebecca Ashley’den geldi. Kozmonot Baturin’in uzaydayken en çok neyi özlediğini soran Rebecca ilginç bir yanıt aldı. Kozmonot Baturin görevi sırasında en çok çiçeklerin kokusunu özlediğini ve Dünya’ya döndüğünde duyumsadığı ilk şeyin çim kokusu olduğunu belirtti.  Sunumun sonunda ESBAŞ ve Uzay Kampı Türkiye’nin CEO’su Kaya Tuncer, Yuri Baturin’e Uzay Kampı Türkiye’yi ziyareti onuruna bir plaket veredi.  Temmuz ayında başka bir astronot UKT’yi ziyaret edecek. 2000-2004 yılları arasında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda baş bilimadamı olarak görev yapan Amerikalı astronot Roger Crouch, 15-21 Temmuz haftasında kampçıları ziyaret edecek. 

Yuri Micahailovich Baturin Hakkında..  Kozmonot Yuri M. Baturin, uzaya giden ilk Rus politikacıdır. 13 Ağustos 1998’de, Expedition 26 programı altında Soyuz TM 28 ile uzaya gitmiş ve 11 gün boyunca MIR Uzay İstasyonu’nda kalmıştır. Uzaya son gidişini Soyuz TM 32 ile, 28 Nisan 2001’de gerçekleştirmiştir. Expedition 29 programı altında, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılan 7 günlük bu göreve ilk uzay turisti olan Amerikalı iş adamı Dennis Tito da katılmıştır.   

5-Aynı yıl ağırladığımız bir diğer astronot Shannon Lucid 1996 yılında kendi rekoru olan 188 gün ve 4 saatle uzayda en uzun süre kalan astronot unvanına sahip iken bu rekor ancak 2007 yılında egale edilebilmişti.   

 

6- Shanon Lucid

Astronot Roger Crouch’ın henüz 10 yaşındayken “Ay’a Seyahat” isimli kitabı okumasıyla başlayan hayali renk körü olduğunu öğrenmesiyle gecikmeye uğrasa da 57 yaşında Kargo Uzmanı olarak hayalini gerçekleştirmiş. Uzaya gitme hayalini gerçekleştirmek için 17 yıl boyunca çalışan astronot Roger Crouch’ın mesajı “Hiçbir zaman vazgeçmemeniz”. 2007 yılındaki ziyaretinde onun aklında olan bir sonraki uzay hayali 2030’lu yıllarda Mars’a seyahat edebilmek.

 

Yıl 2010. Artık uzaya gitmek için özel sektörün katkıları hızlanmış ve bu sektörlerde çalışan kişiler için de yol açılmıştı. Bilim insanı olmasanız da uzay gidebileceğinizin en güzel örneklerinden biri olarak özel sektörden uzaya çıkan ilk astronot unvanına sahip Charles Walker’ın kendisini bu yolculuk için hazırlarken dediği gibi “ Uzaya gitmeden önce aldığımız kapsamlı eğitimler o kadar önemli ki uzay mekiği sistemleri, uzayda yapılacak görevlere ilişkin detaylar ve acil durumlarda nasıl davranacağımız hepsi hayati önem taşıyor.”

 

2010 yılında Uzay Kampı Türkiye’nin kuruluşunun 10. yıl dönümüydü. Kuruluş yıl dönümümüz anısına hazırlanan flamamızı Şubat 2011 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyan astronot Steven Lindsey, aynı zamanda 2011'deki tarihi son uzay mekiği STS-133 görevinde de mekik komutanı olarak görev almıştı.

 

Yolumuz aynı yıl Uzay Kampı Türkiye’nin vizyon ve misyonu olan çocukların uzay bilimleri eğitimiyle küçük yaşlarda tanışmasını ve temel fen bilimleri eğitimi almalarını uzay çalışmalarının en önemli kısımlarından biri olarak gören Richard N. Richards ile kesişti. Ve onun da dediği gibi uzaydaki düşük yerçekiminde yaşadığımız zorlukları aştığımızda daha uzaklara gidebileceğiz.

 

İlk uzay yolculuğunu kızı 1 yaşındayken yapan ve aynı zamanda uzaya giden ilk anne astronot Anna Lee Fisher’ın cesareti uzayda araştırmalar yapmak için her şeyi geride bırakıp bilinmeyene doğru yola çıkmasıydı. 192 saat süren yolculukta dünyaya dışarıdan bakmak inanılmaz keyifli bir andı. Eşinin de astronot olmasından aldığı güçle yoluna devam eden Fisher uzayda tüm ekip arkadaşlarımla önemli görevleri tamamladık. Şimdiden gelecekteki yeni görevler için çok heyecanlıyım. 2012 yılındaki ziyaretinde verdiği ipucu şöyleydi: Gelecekte Mars’a yapılacak seyahatler için çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor.     

 

Hedef hep daha uzaklara gitmekti. Yıl 2012…“Kendinize her zaman zor hedefler koyun. Kolay olanı hedeflerseniz limitinizi hiçbir zaman bilemezsiniz.” diyen ve NASA’dan üstün Hizmet Ödülü alan Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronotu Jean François Clervoy. Kendi görevimde uzayda herkesin birbirine güven duyduğu mükemmel bir takım takım çalışması vardı. Uzayda karşılaşılabilecek her durum için hazırlıklı olmak ve takım arkadaşlarına güvenmek çok önemli.

 

Apollo 13 programıyla Ay’a ayak basan en genç astronot olan Charlie Duke. Her gün gelişen teknoloji ile nitelikli eğitim almış gençler birleştiğinde inanılmaz güzel sonuçlar alınıyor. 31 yaşında iken Ay’da yürüyen Duke, çocukları cesaretlendirmek ve onlara bildiklerimizi anlatmak bizim görevimiz diyerek 2013 yılında deneyimlerini bizlerle paylaşmıştı.

 

Askeri pilot olarak çalışırken astronot ilanı görünce başvuruda bulunan ve kendini yetiştiren Michael E.López-Alegria. Alegria herkesin öncelikle yetenekleri doğrultusunda yapabileceğinin en iyisini yapmak için çaba sarf etmesi gerekiyor ve ben de hep elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Bir ilanla başlayan yolculuğum bana 10 ayrı seferde, toplam 67 saat 40 dakika ile en uzun süre uzay yürüyüşü yapan NASA Astronotu unvanını getirdi.

 

Astronot olmak için binlerce aday arasından zorlu mülakatlardan ve seçim süreçlerinden geçiliyor. Tercih edilme sebebinizi kuvvetlendiren bir STEM eğitim geçmişinizin olması astronot Ellen Baker için de olumlu ilerlemiş. İç hastalıkları uzmanı bir tıp doktoru olan Baker insan vücudunun uzaydaki değişimlerini görmek, uzay mekiğinin penceresinden dünyaya bakmayı rüyada gibiydim diye tanımlamıştı. Kadınların astronot olarak seçilmelerindeki oran %20’lerde ama inanıyorum bu oran bilim ve mühendislik eğitimi alan kız öğrencilerin artmasıyla daha da yükselecek. 

 

Gelişen teknoloji ve imkanlarla bir gün herkesin astronot olabileceğine inanan astronot Richard Linnehan…Hubble Uzay teleskobu ve Uluslararası Uzay İstasyonu inşaası gibi görevlerde yer alan Linnehan Hubble’ın çektiği bir görüntüden yola çıkarak belirlenen yüz milyarlarca yıldız, binlerce galaksi bize belki de yalnız olmadığımızı düşündürüyor.

 

Yıl 2015… Uzaydayken dünyayı sınırları olmadan her şeyi bir arada görüyor olmak beni en çok etkileyen görüntüydü diyen Michael J. Foreman dünyamızı çok narin ve kırılgan bir gezegen olarak tanımlıyor ve ekliyor “Bizler bu gezegeni korumak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.

Farklı ülkelerden gençlerin bir araya gelip uzun süreli arkadaşlıklar kurabilecekleri, diğer kültürleri anlayabilecekleri, takım çalışması ve teknolojiyi ideal bir ortamda sunduğumuz eğitimlerimizle Uzay Kampı Türkiye’yi şimdiye kadar 60’ın üzerinde ülkeden 260 bini aşkın genç ve yetişkin ziyaret etti.

“Geleceğin Liderleri Buradan Doğar” sloganı ile çıktığımız bu yolda STEAM öğrenme yaklaşımlarıyla desteklenen programlarımızla bir uzay ve bilim merkezi olan Uzay Kampı Türkiye’de uzun yıllar boyunca tüm dünya çocuklarının vizyonlarına ışık tutabilmeyi ve yeni değerler katabilmeyi diliyoruz.


1999-2015 UKT’ye GELEN ASTRONOT VE KOZMONOTLAR İSİM LİSTESİ

 

1- Owen Garriott         (USA)  1999               

2- Scott Carpenter       (USA)  2000

3- Albert Sacco           (USA)  2003               

4- Andrew Gaffney      (USA)  2005

5- Dumitru Prunariu     (Romania)2006-2011            

6- Shannon Lucid         (USA)  2006

7- Steven Lindsey        (USA)  2006               

8- Yuri Baturin             (Russia)2007

9- Roger Crouch          (USA)  2007               

10- Jay Buckey            (USA)  2008

11- Jon McBride           (USA)  2009               

12- Charles Walker     (USA)  2010

13-Richard Richards    (USA) 2011

14, 15, 16, 17 - STS-135 Atlantis Mürettebatı (USA) 2011

18- Anna Lee Fisher (USA) 2012

19- Jean François Clervoy (FR)2012

20- Charlie Duke (USA) 2013

21- Michael Lopez Alegria (USA) 2013

22- Ellen Baker (USA) 2014

23- Richard Linnehan (USA) 2014

24- Michael J. Foreman (USA) 2015

 

 

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2025 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

03.10.2024
Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay Zeka ve Uzay Keşfi

Yapay zeka, son yıllarda hızla gelişen ve pek çok sektörde derin etkiler yaratan bir teknolojidir. İnsan hayatına etkileri açısından bakıldığında, yapay zeka birçok açıdan olumlu katkılar sunmaktadır. Yapay zeka sayesinde üretilen otomasyon sistemleri ve akıllı cihazlar, insanların günlük yaşamlarını daha kolay ve konforlu hale getirmektedir.

04.04.2024
Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Türkiye’nin Uzaydaki Yeri: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek

Gökyüzü, insanlık tarihinde daima bir gizem kaynağıydı. Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca bu gizemi gözlemleyerek, yıldızların altında birçok medeniyeti ağırladı. Günümüzde ise Türkiye, bu gizemli uzay yolculuğunda yeni bir döneme imza attı.

12.03.2024
 Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı, Uzayda Bilimsel Çalışmalarla Tarih Yazdı!

Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı, Uzayda Bilimsel Çalışmalarla Tarih Yazdı!

Türkiye' nin gökyüzüne uzanan hayallerine yepyeni bir boyut kazandıran bir isim: Alper Gezeravcı. Türkiye'nin ilk astronotu olarak Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 13 bilimsel deney gerçekleştirdi. Uzayda yapılan bu deneyler, Türkiye’nin bilimsel çalışmalara katkı sağlamasının yeni bir adımı olarak öne çıkıyor.

21.02.2024
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Üste Çık