Uzay Kampı Türkiye ve Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı’nın (GFTSE) birlikte yürüttükleri E-Pal Haftası’nın 17.’si, 30 Haziran - 6 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti.

Kardeş Okullarla Bilim Programı (PSSP) kapsamında gerçekleştirilen Uluslararası Yaz Kampı’na aralarında Polonya, İngiltere, Litvanya ve ABD’nin de olduğu 7 ülkeden, 131 öğrenci ve 15 öğretmen katıldı. Yaşları 9 ile 15 arasında değişen katılımcılar; astronot simülatörleri ile eğitim, roket yapımı ve fırlatılması, uzay istasyonuyla sanal uzay uçuşu görevi, sanal Mars turu, sihirli küre aracılığıyla astronomi eğitimi, özel sunumlar gecesi ve barbekü partisi gibi eğlenceli ve eğitici etkinliklere katıldılar. E-Pal Haftası için düzenlenen bilim şenliği boyunca katılımcılar, yıl boyunca üzerinde çalıştıkları projeleri arkadaşlarıyla paylaştı.

Tüm programı baştan sona yöneten GFTSE Vakfı ve Eğitim Destek ve Geliştirme Birimi Müdürü Tolga Yıldırım; “Kardeş Okullarla Bilim Programı’nda yer alan öğrenciler STEAM yaklaşımı göz önüne alınarak geliştirilen eğitim paketleri sayesinde astronomi, fen ve uzay teknolojileri hakkında bilgi sahibi olurlar. Öğrenciler, Görev Arması ve Güneş Sistemi’nde Tatil gibi farklı konularda eğitimler almakta ve aldıkları eğitimlerin ışığında projeler hazırlayarak bunları İngilizce olarak sunmaktadırlar. Böylece öğrenciler uygulamalı eğitimler ile disiplinler arası çalışmalar yapma ve ufuklarını geliştirme imkanı bulmaktadırlar. Bir eğitim yılı içerisinde projede birlikte çalışıp, Uzay Kampı Türkiye’de bir araya gelen farklı ülkelerdeki öğrenciler kendilerini sadece akademik anlamda geliştirmemekte aynı zamanda farklı ülkelerden öğrencilerle aynı takım içerisinde bulunarak sosyal gelişimlerine de katkı sağlamakta ve uzun yıllar sürecek arkadaşlıklar kurma imkanına kavuşmaktadırlar.” dedi.

Kardeş Okullarla Bilim Programı

Uzay Kampı Türkiye’nin 2003 yılından beri yürüttüğü, Kardeş Okullarla Bilim Programının Türk ve dünya gençlerini bir araya getirerek fen ve uzay teknolojileri alanlarında ortak çalışmalar yaparken bireysel gelişimlerine ve uzun süreli dostluklar kurulmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Program eğitim yılı boyunca sürmekte, öğrenciler NASA'nın Uzaktan Eğitim program materyallerini kullanarak uzay bilimleri ve teknolojileri hakkında çalışmalar yapmaktadır.

Yıl boyunca uzaktan eğitim sistemiyle devam eden proje kapsamında birbirleriyle eşleşerek “E-Pal” arkadaşı (e-mail arkadaşı) olan farklı kültürlerden öğrenciler heyecan verici ve teşvik edici yeni bilgiler edinirler. Projelerini geliştirmek için birbirleriyle iletişimde olan öğrenciler sadece uzayla ilgili konular kalmayıp aynı zamanda günlük yaşamlarıyla da ilgili de e-postalar aracılığıyla paylaşımlarda bulunarak hayatları boyunca sürecek dostluklar kurma şansına sahip olurlar.

Sene sonunda arkadaşlarıyla beraber hazırladıkları projeleri Uzay Kampı Türkiye E-Pal haftası bilim şenliğinde sergileyen öğrenciler aynı zamanda, katıldıkları Galaktik Yaz Kampı programında; astronot simülatörlerinin kullanımı, sanal uzay mekiği uçuş görevi, kültür paylaşımı gecesi, barbekü partisi gibi bilim ve eğlence dolu etkinliklere birlikte katılarak kültür paylaşımında bulunuyor ve kişisel yeteneklerini geliştiriyorlar. Çok kültürlü bu ortamda geliştirilen bilimsel projeler ve oluşturulan dostluklar, PSSP programına katılan öğretmen ve öğrencilerin ilgilerinin artarak devam etmesini de sağlıyor.

Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen E-pal haftalarına özel konuşmacı olarak Michael Foreman, Richard Linnehan ve Jean-Francois Clervoy gibi birçok astronot ağırlayan Uzay Kampı Türkiye’de öğrenciler uzayla ilgili tüm sorularını bu programlar sırasında sorma şansına sahip olurken, uzayda yaşama ve çalışma ile ilgili yapılan farklı astronot sunumlarına da katıldılar.

Kardeş Okullarla Bilim Programının 10. yıl dönümü kutlamaları (2013)

Rakamlarla PSSP;

• 2003 yılında başlatılan projede bugüne kadar toplamda 448 videokonferans bağlantısı gerçekleştirildi.
• Programa ABD, Bulgaristan, İngiltere, İsrail, İtalya, Kanada, Litvanya, Polonya, Slovenya ve Türkiye’den toplam 63 okul ve 7 bini aşkın öğrenci katıldı.
• NASA’ya bağlı Glenn Araştırma Merkezi, Marshall, Stennis ve Johnson Uzay Merkezlerine toplamda 82 videokonferans bağlantısı gerçekleştirildi.
• Program kapsamında 2003 ve 2004 yıllarında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan astronotlar ile amatör radyo bağlantısı kuruldu.
• PSSP kapsamında 17 özel konuşmacı E-pal haftası programlarına konuk oldu.
• Program öğrencilerin seçebilecekleri 9 farklı proje konusu sunuyor.

Uzay Kampı Türkiye’nin 7-18 yaş grubundaki öğrencilere sunduğu ve 1,5 gün ile 6 gün arasında değişen programları ağustos ayının sonuna kadar devam edecek.

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

Çocuklar İçin Benzersiz Yaz Kampları!

2024 Çocuklar İçin Yaz Kamplarına Kayıtlar Başladı! Türkiye'nin Eşsiz Eğitim Merkezinde 7-15 Yaş Grubu İçin Yaz Kampı Eğlencesi ve Eğitim Bir Arada!

15.12.2023
Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Kış Gün Dönümü: “En Karanlık Gün”

Yılın en kısa günü ve “astronomik kışın” ilk günü olma özelliği taşıyan kış gün dönümünün zamanı geldi!

21.12.2023
Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Güneş Sisteminde Bir Tatile Ne Dersiniz?

Merhaba, geleceğin uzay kaşifleri! Güneş sistemi boyunca müthiş gerçekler ve harika karşılaştırmalarla canlanan gezegenlerle dolu, bu dünya dışı yolculuğa hazır olun.

18.07.2023
Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler?

Astronotlar Neden Uzay Giysisi Giyerler? Uzay ortamı insanlar için tehlikeli midir? Bu yazımızda astronot kıyafetlerini inceledik.

13.09.2020
ARTEMİS - BEKLENEN AY GÖREVİ

ARTEMİS - BEKLENEN AY GÖREVİ

NASA, 2024 yılında ARTEMİS Göreviyle Ay’a yeniden insanlı görevleri başlatmayı hedefliyor. Buradaki ana hedeflerden biri, her ne kadar Ay yüzeyinde kalıcı bir yerleşke kurmak gibi görünse de aslında hedef çok daha büyük.

26.04.2023
BU YAZ UZAYI KEŞFEDİN!
Üste Çık