NASA Astronotu Michael E. López-Alegria, uzay uçuşlarının ticari şirketlere açılmasıyla; uzay turizminin artacağını ve gelecekte binlerce sanatçının, öğretmenin, bilim adamının ve mühendisin uzaya gidebileceğini, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılacak seyahatlerle daha çok bilimsel araştırmanın yapılabileceğini söyledi.
Uzay Kampı Türkiye’de düzenlenen 6 Günlük Uluslararası Yaz Programı’na davetli konuşmacı olarak katılan tecrübeli astronot, uzay mekiği uçuşlarının tamamlanmasıyla gelecekte daha çok kişinin uzaya gidebilmesi adına ticari şirketlere imkan tanınmasının önemine işaret etti. Uçaklarla yapılan ilk ticari uçuşlarda olduğu gibi, ticari uzay uçuşlarının da ilk başta pahalı olacağını, ancak talep arttıkça fiyatların da zamanla düşeceğini, uzay turizminin giderek artacağını, binlerce sanatçının, öğretmenin, bilim adamının ve mühendisin uzaya gidebileceğini ifade etti.
1995-2007 yılları arasında dört farklı görevde uzayda toplamda yaklaşık 257 gün 23 saat kalan ve 10 ayrı seferde, toplam 67 saat 40 dakika ile en uzun süre “uzay yürüyüşü” yapan NASA astronotu ünvanına sahip López-Alegria, “E-Pal Haftası” olarak bilinen haftanın konuğu oldu. López-Alegria’nın 5 Temmuz 2013 tarihinde yaptığı sunumu, Türkiye’nin yanı sıra ABD, Kanada, Letonya ve Yunanistan’dan katılan yaklaşık 150 kişilik öğretmen ve öğrenci grubu tarafından ilgiyle izlendi. Uzaydayken en çok arkadaşlarını, ailesini ve pişen yemek kokusunu özlediğini anlatan López-Alegria, uzay mekiğinin içinde Dünya’nın yörüngesinde dolanmanın tıpkı halatları kopmuş ve düşmekte olan bir asansörün içinde olmak gibi olduğunu ancak “asansörün” hiçbir zaman yere çarpmadığını söyledi. Kardeş Okullarla Bilim Programı kapsamında düzenlenen “E-Pal Haftasında” Uzay Kampı Türkiye’ye gelen öğrencilere mesajlar veren López-Alegria, herkesin öncelikle yetenekleri doğrultusunda yapabileceklerinin en iyisini yapmaları için çaba sarfetmesi gerektiğini kendisinin de orduda görev yapan bir pilot olarak hep elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığını ve en nihayet uzay mekikleri için astronot arandığı ilanını görünce aranılan geniş özelliklerin kendi yapabileceği şeyler olduğunu görüp başvuruda bulunduğunu aktardı.
Bir ESBAŞ girişimi olarak 2000 yılında İzmir’de kurulan ve dünyadaki iki uzay kampından biri olan Uzay Kampı Türkiye, NASA Astronotu López-Alegria’yla birlikte 21’nci “uzay yolcusunu” ağırlamış oldu. Türkiye’nin dışında dünyada sadece ABD ve Kanada’da bulunan kampta tüm yıl boyunca uygulamalı uzay bilimleri eğitimiyle birlikte farklı ülkelerden öğrencilere arkadaşlıklar kurabilecekleri fırsatlar sunuluyor. Astronot simülatörleriyle eğitimin verildiği kampa özellikle yurt dışından büyük ilgi var. Yaz boyunca düzenlenecek 6 Günlük Yaz Kampı Kamplarına 20 ülkeden yaklaşık 1500 öğrencinin katılımı bekleniyor.